Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
Rokker i flot blåt vand
Livet i vand

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Livet i vand

Der er især én ting, der adskiller Jorden fra de andre planeter i vores solsystem - nemlig de enorme mængder vand.

Dækket af vand

Over 2/3 af jordens overflade er dækket af vand. Gennemsnitsdybden for oceanerne er over 4 km dybe. De store vandmasser har enorm betydning, ikke mindst for klimaet men også livet på jordkloden.

Jorden er 4,56 milliarder år gammel. Da den var ung, ca. 500 millioner år, blev den bombarderet med is-meteoritter. De smeltede og dannede oceaner der dækkede hele jorden. 

Noget af vandet fra dengang er forsvundet. Forskere mener at jorden har mistet 1/4 af vandet gennem de sidste 4 milliarder år. 

Jordkloden set fra rummet

Geologisk aktivitet

Da jorden var ung var der betydeligt mere geologisk aktivitet end nu. Flere jordskælv, flere vulkanudbrud, kraftigere storme og større tordenvejr og Jordens spæde atmosfære tillod desuden kosmisk stråling fra rummet.

I dette fjendtlige klima har oceanerne dannet en beskyttende ramme for livets opståen. I gamle klipper har man fundet spor, der viser, at der for 3,8 milliarder år siden (!), levede bakterier i havet. Så livet må være opstået før da. Lad os at dykke ned i havet.

Vulkan med lava

Fjendtligt klima

Forskere mener at have fundet ud af, at der i oceanernes ’ursuppe’ fandtes de kemiske stoffer fx aminosyrer, som indgår i alle levende organismer i dag. 

Atmosfærens energi og elektricitet kan have været med til, at få de kemiske stoffer til at sætte sig sammen til noget, der blev starten på det første primitive liv – bakterier.

Selvom det er vanskeligt at undersøge hvordan livet helt præcist blev dannet for 3,8 milliarder år siden, ved forskere med sikkerhed at det er bakterierne der udgør grundstammen for alt liv på jorden i dag. 

Bakteria