Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
Sikring mod stormflod i Danmark

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Sikring mod stormflod i Danmark

Hvordan sikrer vi os mod stormflod i fremtiden?

Der findes flere forskellige former for stormflodssikringer. Her kan du gå på opdagelse i nogle af de stormflodssikringer, som bruges rundt omkring i Danmark.

 Fotoet viser et oversvømmet havneområde efter stormflod. Vejret er blevet roligt og solen titter igennem skyerne. I forgrunden ligger en lystbåd og en fiskekutter, der er skyllet op på kajen midt imellem lysmaster, affaldsbeholdere og bøgetræshække. I baggrunden ligger havnebygninger og kontorbygninger.

Diger

I området nær Vadehavet på den jyske vestkyst har man bygget  diger ud til kysten for at sikre mod oversvømmelser. Et dige er en fast forhøjning i landskabet, som skal holde vand fra en stormflod ude. Hvis vandet skyller over diget, vil områderne bag det nemlig blive oversvømmet, og vandet vil i mange tilfælde ikke kunne komme væk igen. 

Diger kan både opføres langs kystområder og langs vandløb, som er plaget af oversvømmelser.

Fotoet viser et grønt landskab med et dige. Der går får og græsser.

Stenrev dæmper bølgerne

Et stenrev er et kunstigt rev, som bygges under havets overflade langs kysten. De ligger ofte tæt på havets overflade for på den måde at bryde bølgerne, så de ikke skyller ind over land med så voldsom kraft. Selvom det ikke mindsker oversvømmelser fra øget vandspejl, så kan det tage de overskylninger, som kan komme fra store bølger under en stormflod.  Der er bl.a. bygget et kunstigt stenrev i Århus Havn med omkring 1.100 tons sten fra tidligere stenrev. Det nye stenrev har også den fordel, at det kan tiltrække større havpattedyr som sæler og marsvin til havneområdet.

  Fotoet viser et havneområde med lastekraner og høje beboelseshuse i baggrunden. I forgrunden ud til havnen ses en kajkant og store sten i vandet. Det er overskyet og gråt.

Forhøjet kajkant

I havneområder, hvor skibe skal kunne lægge til, kan en forhøjet kajkant bruges til at sikre mod oversvømmelser fra stormflod. Man forhøjer kajkanten langs hele området, så vandet langs kajen kan stige, uden at det når ind i det bagvedliggende område.

I både Aalborg og Esbjerg Havn forhøjes kajkanterne i udvalgte områder til kommende vandstandsstigninger. Aalborg Havn forhøjer kajkanten med en halv meter på en 770 meter lang strækning mellem de to Limfjordsbroer.

  Fotoet viser et havneområde med høje huse og et udendørs svømmebad i baggrunden. I forgrunden ses havnekajen som er anlagt i beton som meget store trin, der leder ned mod vandet.

Højvandsmur holder vandet ude

I Lemvig har Lemvig Vand og Lemvig Kommune bygget en kæmpe mur på havnen. Muren hedder Le Mur og er en højvandsmur. Den skal sikre byen mod stormflod og højvandsstigninger op til 2.10 m over dagligt vande. Muren slynger sig gennem havneterrænet afbrudt af solide stålporte, som kan lukkes ved risiko for ekstremt højvande eller stormflod.

På murens yderside er der lavet en markedsplads og en legeplads, som begge kan tåle at blive oversvømmet.

  Fotoet er et luftfoto, der viser en stormflod der holdes ude af stormflodsvægge ved havnen i Lemvig. Vandet er nået til toppen af stormflodsvæggene og er på vej til at oversvømme den vej, der grænser op til havneområdet.

Stormflodsporte

En stormflodsport er en konstruktion, der kan lukke en hel fjord, et havneløb eller et floddelta af under en stormflod. På den måde kan området bag ved stormflodsporten beskyttes mod den forhøjede vandstand. Når der ikke er stormflod, holdes portene åbne.
Stormflodsporte kan være dyre at opføre og bruges for det meste kun ved snævre udløb. Men i udlandet - f.eks. i Holland - findes der eksempler på meget store stormflodsporte. I Københavns Havn er der planer om at opføre en stormflodsport, som kan lukke hele havneløbet af.

  Fotoet viser et landskab med grønne diger i forgrunden og lavere liggende strandenge ud mod havet. I midten af billedet ses udløbet af en meget bred å, som løber ud i havet og med toppen af rækværket til en stormflodsport

Akutte løsninger

Der findes også en række flytbare løsninger, som man bruger i akutte situationer. Man kan fx sætte sandsække eller små mobile stormflodsvægge op foran døre, carporte og kældervinduer, når der er varsel om stormflod. Bagefter tages de ned igen. 

  Fotoet viser et oversvømmet havneområde, hvor lystbåde og fiskekuttere er skyllet op på land hulter til bulter foran en lav havnebygning. Midt i billedet er der trukket to meget store røde flytbare stormflodsslange på over 1 meter i diameter fyldt med vand. De rager op over havvandet og forhindrer yderligere havvand i at trænge ind på land.