Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
Stigende hav og stormflod

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Stigende hav og stormflod

Vandstanden stiger

Med klimaforandringerne stiger vandstanden i havet, også kaldet havspejlet. Det sker fordi vand, som tidligere lå som is på land, løber ud i havet. Det kan f.eks. være fra iskapperne på Grønland og Antarktis, eller fra gletsjere andre steder på kloden. Men havspejlet stiger også, fordi den globale opvarmning varmer havene op. Vand udvider sig nemlig, når det varmes op.

Problemerne opstår for alvor, når det stormer. I fremtiden vil der komme flere kraftige storme, og sammen med det stigende havspejl kan det betyde, at vi får flere stormfloder i Danmark.

 Fotoet viser et snedækket bjerglandskab. Hovedparten er dækket af is, men der ses områder, hvor isen er smeltet og bjerget under kommer til syne

Hvad er en stormflod?

En stormflod er en oversvømmelse, som finder sted, når kraftig vind – typisk omkring stormende kuling eller voldsommere - presser vand fra havet ind over land. Det sker tit i lavtliggende kystområder og i fjorde, hvor vinden kan presse vandet ind mod kysten, uden at det kan komme væk igen. For at en stormflod kan blive rigtig voldsom, kræver det typisk, at vindretningen, tidevandet og kystens udformning falder sådan sammen, at havvandet presses ind over land.

   Fotoet viser et oversvømmet kystområde. Der ses en restaurant, der ligger helt ud til kystlinjen. Restauranten er helt omgivet af havvand, der står over en meter højt op ad bygningens mure.

Oversvømmet af havvand

Ved stormflod kan havvandet indimellem trænge langt ind i landet. Det kan f.eks. være i områder, der ligger under havniveau og er beskyttet af diger. Et dige er en vold af jord eller en mur, der er bygget for at holde vandet væk fra land. Hvis vandet skyller op over diget eller beskadiger det, kan oversvømmelserne nå langt.

Vandet kan også blive presset ind i landet gennem åer eller floder og skabe oversvømmelser langs flodbredderne.

  Fotoet viser et landskab med et oversvømmet dige. Havvandet er trængt op og har oversvømmet en gang- og cykelsti

Verdens længste kystlinje

Danmark har verdens længste kystlinje i forhold til landets størrelse, og næsten en million danskere bor tættere end 1 km fra kysten. Det betyder, at store dele af vores bygninger og infrastruktur er placeret i områder, hvor stormfloder kan forvolde skade. Igennem historien har vi i Danmark haft stormfloder så voldsomme, at mange mennesker er døde af dem. Faktisk var den jyske vestkyst langs Vadehavet i perioder så hårdt ramt, at folk ikke kunne bo i området. Marsk-områderne ved Vadehavet er siden blevet beskyttet mod stormfloder med store diger, som holder vandet ude.

 Fotoet viser et oversvømmet dige. Havvand er trængt ind over diget og har oversvømmet en vej og de omkringliggende marker, så der er havvand foran og bag diget. Diget rager op over vandet som et grønt bælte.

Konsekvens af stormflod

Bare få centimeters havspejlsstigning vil få stormfloderne til at blive voldsommere. I dag er en stormflod på 153 cm for eksempel en 100-årshændelse i Roskilde Fjord. Sådan en stormflod forekommer altså typisk kun hvert hundrede år. Hvis vandstanden stiger bare 23 cm pga. klimaforandringer, vil en stormflod på 153 cm være at regne for en 10-årshændelse.

  Fotoet viser en oversvømmet vej i en by. Vandspejlet står ca. 90 cm over almindelig vandstand. I baggrunden ses nogle røde beboelsesejendomme

DMIs klimamodeller

DMI´s klimamodeller viser, at især den jyske vestkyst kan blive ramt hårdt af stormfloder i fremtiden. Det skyldes, at den jyske vestkyst er særligt udsat for storme. Faktisk rammer 90 % af alle danske storme den jyske vestkyst. Men også Køge Bugt, Randers Fjord og Odense Fjord og kystnære byer som Juelsminde, Vejle, Fredericia, Aabenraa, Nakskov og Korsør er udpeget som risikoområder af DMI.

  Fotoet viser et kystområde med en strand, hvor havet skyller roligt ind. Fra stranden er der en høj skrænt op mod det bagvedliggende naturområde. Himlen er blå med lette hvide skyer